Skip to content

Travinformation

Mer om trav? Är du ny inom travsport och att spela på trav? Då har du hamnat rätt. På den här sidan skriver jag om allt möjligt som har mer om trav att göra, och i just det här inlägget tänkte jag gå tillbaka till grunderna. Jag ska berätta lite kort om vad trav innebär och är, samt försöka mig på att förklara en del begrepp som är bra att hålla koll på, inte minst om du vill börja spela på trav.

Mer om trav – grunderna

De flesta av er har förmodligen någrolunda koll på vad trav är. Trav är en gren inom hästsport, och mer specifikt är det i grunden en av hastens gångarter. Inom travsport kör kusken en solky – det vill säga en vagn med två hjul – som är fastkopplad med en häst. Loppen sker för det allra mesta på ovala banor av olika längd. För det mesta är det bara gångarten trav som är tillåten inom sporten, men i vissa länder kan några galoppsteg också vara tillåtna. Tillsammans med Frankrike och USA är Sverige ett av världens största travländer om man ser till sportens popularitet.

Mer om trav tävlingar i Sverige

Det är också här i Sverige som några av de största loppen inom sporten arrangeras. Elitloppet i Solvalla är ett sådant. Andra kända banor i Sverige är till exempel Åbytravet, Axevalla travbana och Jägersro. Exempel på stora lopp utomlands är Hambletonian Stakes i USA och Prix D’Amérique i Paris, där äldre hästar deltar. Solvallas Elitlopp, som äger rum i slutet av maj varje år, är som sagt ett av de största och mest prestigefyllda loppen. Det höll alltså nyligen rum och årets vinnande häst är franska Timoko. Kuskens namn är Björn Goop och tränaren heter Richard Westerink. Under de senaste åren är det just Frankrike och Sverige som har plockat hem det prestigefyllda priset.trav-pa-natet

Mer om trav termer – vilka är bra att hålla koll på?

För att bli mer insatt om trav, och speciellt om du ska spela på trav som är populärt i Sverige, kan det vara bra att ha lite koll på vissa termer om trav inom sporten. Nedan har jag sammanställt en lista på några av de viktigaste och vanligaste begreppen att hålla koll på.

  • Autostart: en startmetod. Här befinner sig åtta hästar i det första ledet och fyra hästar i det andra ledet.
  • Voltstart: en startmetod. Max 15 hästar springer i cirklar på starbanan, med en häst i täten. När startskottet går ger sig hästarna iväg.
  • Dödens position: det första spåret utvändigt. Detta är ett svårt spår för hästen och kräver mycket kraft.
  • Avhängd häst: en häst som har kommit långt efter i ett lopp.
  • Bergvinnare: en häst som anses ha mycket goda chanser till vinst.
  • Dotering: den prissumman som hästar och kuskar tävlar om i ett specifikt lopp.
  • Frontrunner: en häst som gärna och ofta hamnar längst fram i loppet i början. Denna häst kan vara svår att ta sig förbi.
  • Lunklopp: ett lopp där en häst leder och vinner överlägset, och således inte behöver göra sitt yttersta. Detta anses ofta vara rätt tråkiga lopp.