Skip to content

Elitloppet – Sveriges största sprintelopp

Solvallas Elitlopp är Sveriges viktigaste travlopp. Du kan regelbundet spela på hästar genom olika tävlingar som arrangeras. Med jämna mellanrum arrangers dock större tävlingar, såväl i Sverige som utomlands. En av de absolut största tävlingarna i världen inom trav är Elitloppet i Solvalla. Här tävlar hästar och kuskar från hela världen om att finna det prestigefyllda priset. I det här inlägget får du läsa mer om Elitloppet, hur det går till och vilka hästar och kuskar som har tagit hem det prestigefyllda priset från 1952 och fram till idag.

Vad är Solvallas Elitlopp?

Solvallas elitlopp är Sveriges, och dessutom ett av världens, största travlopp. År 1952 arrangerades loppet för första gången (då under namnet Jubileumsloppet för att fira att Solvalla som travbana fyllde 25 år), och äger sedan dess rum sista helgen i maj varje år. Varje år deltar 16 hästar i loppet, och det är inte vilka hästar som helst som kan delta. Hästarna deltar först i två förökslopp, och de fyra bästa i vardera lopp går vidare till finalen. Förutom att vara en prestigefylld tävling har Elitloppet ett gott rykte om att vara en publikfest med god stämning. Det här är en av anledningarna till att många besöker tävlingen varje år. Utöver det stora loppet halls även Lilla Elitloppet och andra lopp under dagen. Det är helt enkelt en dag fylld av trav och festligheter!

Kända vinnare av Solvallas Elitlopp

Priset för vinst ligger på hela 3 miljoner kronor, och tillsammans med titeln som häst och kusk får gör detta loppet till ett mycket prestigefyllt sådant. Fram till 60-talet tävlade främst svenska hästar, men en kom franska hästar som Roquepine att dominera tävlingen. Andra kända vinnare är bland annat Dart Hanover, Ego Boy och Copiad. De senaste åren har det gått bra för Sverige igen. 2009, 2010, 2012, 2013, 2015 och 2016 vann svenskar loppet. År 2016 var det hästen Nunico (med kusk Örjan Kihlström och tränare Stefan Melander) som vann. Nyligen hölls årets Elitlopp i Solvalla, och denna gång tog Frankrike återigen hem priset. Hästens namn är Timoko, kusken heter Björn Goop och tränaren heter Richard Westerink.