Skip to content

Travbanor i Sverige

Travbanor i Sverige finns det en hel del av med tanke på att Sverige är ett av de mest travälskande länderna i hela världen. Trav är visserligen populärt i många andra länder också, men få länder är mer involverade i travsporten än Sverige. Vi ligger till exempel bakom ett antal stora internationella lopp och framgångsrika kuskar. Här i Sverige kan du även hitta en hel del olika travbanor, irån Jägersro i söder till Boden i norr. Här hittar mer information om ett par olika banor här i landet samt de största lopp som körs på respektive travbana. I Sverige finns dock endast en bana som det tävlas på och det är Tingryds Travbana.

Travbanor i Sverige – Solvalla

Man behöver inte vara allt för insatt i travsporten för att ha hört om Solvalla. Det är nämligen en av de mest välkända travbanorna i hela landet. Detta beror dels på att banan ligger i huvudstaden, men även på grund av att Solvalla är hem till stora evenemang som Elitloppet. Banan är för övrigt den största travbanan i hela Norden. År 1927 öppnades banan för att bli Sveriges andra permanenta travbana.solvalla

Travbanor i Sverige – Åby

Åby är Sveriges näst största travbana och ligger ett par mil utanför Göteborg i staden Mölndal. Det körs ett antal stora lopp på denna bana men det lopp som är mest välkänt är Åby Stora Pris. Detta lopp körs i Augusti varje år och är ett av de större loppen i Sverige. Åby invigdes 1936 och har sedan dess utöver Åby Stora Pris stått värd för Svenskt Mästerskap och finalen av Olympiatravet.

Travbanor i Sverige – Bersåker

Bersåker är en bana som är värd att nämna på grund av ett antal olika skäl. Det är till exempel Sveriges tredje äldsta bana då den invigdes 1932. Banan är till ordningen Sveriges fjärde största bana. Bersåker travbana ligger i Sundsvall och ett av de mer välkända loppen är Sundsvall Open Trot.

Travbanor i Sverige – Jägersro

Jägersro är den sydligaste banan i Sverige och ligger strax utanför Malmö. Det är även den enda banan i Sverige som är en kombinerad trav och galoppbana. Denna travbana invigdes 1907, vilket gör det till landets äldsta travbana. Eftersom att Jägersro är en så pass gammal bana körs ett antal anrika lopp här. Bland annat Hugo Åbergs Memorial, Svensk Uppfödningslöpning och finalen i Svenskt Travderby.

Travbanor i Sverige – De fem småbanorna

Det finns hela fem stycken travbanor här i Sverige som endast är 800 meter. Dessa mindre banor håller sällan några större lopp och erbjuder även normalt sett bara tävlingsdagar under sommarhalvåret. Den första 800-metersbanan är Karlshamnstravet som invigdes under 1990-talet. Det som är unikt med Karlshamnstravet är att publiken befinner sig på insidan av banan istället för utsidan.

Den andra 800-metersbanan är Arvika travbana som invigdes 1954. Man tävlar endast på Arvika travbana under sommaren och det största loppet som körs här är Arvikas Jubileumslopp. Den tredje av de fem småbanorna är Ovikentravet som invigdes 1971. Det är en av de smalaste banorna i hela landet. Här får endast sex hästar plats bredvid varandra och man tävlar endast på Oviken under sommarmånaderna.

Den fjärde banan är Hotingtravet som invigdes 1967. Banan har endast tre tävlingsdagar om året och alla dessa körs under en och samma sommarvecka. Slutligen har vi Åmålstravet som invigdes 1953 och som är den sista korta banan i Sverige. Åmålstravet har det kortaste upploppet av alla banor i Sverige. Den är även hem till en V-86 dag under sommaren.