Skip to content

Så gör du för att vinna på trav

Trav och vinster är inte alltid en lätt formel. Det är helt enkelt inte lika enkelt att vinna som att spela på trav. Men det är många faktorer att ta med i beräkningen för att vinna. Att bli en framgångsrik travspelare kräver både tur och skicklighet. Turen kan du kanske inte göra så mycket åt, men din kunskap kan alltid förbättras. Desto mer du kan, desto större chans har du att vinna. Du behöver ständigt hålla dig uppdaterad om vad som händer i sporten. Här följer några saker som är viktiga ha koll på och som kan hjälpa dig även som nybörjare att komma in på banan, så att säga.travvinster

Trav och vinster – Regler och odds

Börja med att sätta dig in i hur spelet är uppbyggt, regler och odds. Det är i grunden enkelt, du satsar pengar på den häst du tror kommer vinna. Du har dock mycket att vinna på att sätta dig in i spelets regler. Fokusera på att lära dig att tolka statistik och odds. Oroa dig inte, det är inte svårt och kommer göra spelandet så mycket roligare.

Trav och vinster – Hästen

Det finns mycket att vinna på att kunna hästens historia. Du bör titta på hästens resultat i de senaste loppen för att få en uppfattning om vilken form den är i. Jämför gärna tiderna med hästens rekordtider. Kolla också upp hur hästen fungerar på den aktuella distansen. Det gör du genom att jämföra tider på lopp med samma distans relativt hästens tider på andra distanser. När du tittar på historiken bör du också ta reda på om den aktuella startmetoden och startspåret fungerar bra. Vissa hästar går också mycket bättre på specifika årstider, till exempel under sommar eller vinter. Hösten kallas ofta för ”skrällarnas årstid”. Det är de många och snabba väderomställningarna som gör det tungt för hästarna och leder till att resultatet blir mer oförutsägbart.

 

Trav och vinster – Loppet

Om hästen är ny i sin klass kommer den behöva tävla mot hästar som är bättre än den är van vid. Det är därför en fördel om hästen ligger högt upp i klassen. Se bara till att tiderna fortfarande är på topp. Är loppet på hemmaplan kan det vara en fördel. Resor och övernattningar kan nämligen påverka hästen negativt. Ta reda på vilken kusk som kör och dennes statistik. Andra saker som kan påverka är om hästen har ny utrustning, nyligen har blivit vaccinerad eller avmaskad. Om hästen har haft ett uppehåll från tävlingarna kan det vara på sin plats att vara försiktig. Ofta behövs några lopp som uppvärmning innan hästen är tillbaka i sin ursprungliga form.